30 Ağustos 2018 Perşembe

Akut iç kulak işitme kaybı tedavisinde AM-111


Akut iç kulak işitme kaybı tedavisinde AM-111

Auris Medical, akut iç kulak (sensorinöral) işitme kaybının (ASNHL) tedavisi için AM-111 geliştirmektedir. AM-111, bir hücre içi taşıyıcıya bağlı JNK stres kinazının bir inhibitörü olan brimapitid veya D-JNKI-1 (c-Jun N-Terminal Kinaz İnhibitörü 1'in D-stereoizomeri) içerir. AM-111, biyo-uyumlu ve tamamen biyolojik olarak parçalanabilen bir jel halinde formüle edilir ve orta kulağa tek dozlu bir intratimpanik enjeksiyon halinde uygulanır. Oradan ilaç, yuvarlak pencere zarından kokleaya yayılır.
AM-111, ASNHL tedavisi için hem EMA hem de FDA'dan yetim ilaç tanımını almıştır.

AM-111 nasıl çalışır?

JNK, bir dizi önemli hücresel aktiviteyi düzenleyen, enflamatuvar molekülleri kodlayan genlerin aktivasyonu veya hücre ölümünü (apoptoz) destekleyen bir sinyal iletici enzimdir. JNK, ASNHL'ye yol açabilecek çeşitli koklear hakaretleri (stres) sonrasında aktive edilir. AM-111 hücrelere girer ve JNK'ye bağlanır, böylece c-jun ve c-fos gibi transkripsiyon faktörlerinin aktivasyonunu inhibe eder. Bu da JNK aracılı apoptozu ve inflamatuar cevabı engeller, aksi takdirde geri dönüşümsüz saç hücreleri ve koklear nöron kaybıyla sonuçlanabilir. AM-111, doğal iyileşme süreçlerini destekler ve kronik işitme kaybını önlemeye veya azaltmaya yardımcı olur.
AM-111'in otoprotektif etkisi, akut akustik travma, akut labirentit (iltihaplanma), ilaç ototoksisitesi (aminoglikozitler), bakteriyel enfeksiyon, koklear iskemi ve koklear implantasyon travması gibi çeşitli hayvan modellerinde gösterilmektedir.  

Geliştirme aşaması

AM-111 şu anda Faz 3 klinik gelişimindedir.  
------------------------------------------------------------------------------------------------------------

YORUM... :  AM-111 Faz 3 Klinik gelişim ne demektir ?  Bu ifadeden  iç kulak işitme kaybı tedavisi ile ilgili formülün tıbbi ortamda klinik deneme ve araştırma çalışmalarının 3 . Kinik aşamasıdır..3. Kinik aşamada formül ile ilgili olumlu sonuç elde edilirse veya başarıya ulaşırsa , söz konusu iç kulak işitme kaybı tedavisi formülü olan ilaç piyasaya çıkar ve insanlar için çare olur. Faz 3 Klinik aşama çok önemlidir..Kulak sorunları ile ilgili ilaçlı çare arayışlarında klinik 4. aşama  olur mu tam olarak bilmiyorum ama genelde bu gibi ilaç araştırmalarında ve denemelerinde klinik olarak Faz 3 son aşamadır. Faz 3 klinik sonuçlara göre ilacın piyasaya satışı sunulup sunulmayacağı kararı verilir.

Sami Samioğlu 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder